Schoenendozen controleren en verzendklaar maken

De schoenendozen van de Schoenendoosactie zijn door deelnemers uit het hele land versierd en gevuld.

Via verschillende inleverpunten komen die schoenendozen aan in een Verwerkingscentrum waar ze gecontroleerd worden voordat ze worden verzonden naar hun eindbestemming.

“Waarom worden de schoenendozen nog gecontroleerd?” hoor ik je denken.
Dat is een goeie vraag!
“Wanneer iedereen zich houdt aan de instructies in deze folder dan is dat toch niet nodig?”
Ook dat is een goeie vraag!

Het doel van het controleren van een schoenendoos is om ervoor te zorgen dat ieder kind een gelijkwaardig gevulde schoenendoos krijgt. Die doos is een prachtig cadeau, misschien wel het enige cadeau dat hij of zij ooit zal krijgen. Dan moet de inhoud van de schoenendoos dus ook gewoon goed voor elkaar zijn. Uit ervaring weten we dat, ondanks de heldere instructie en checklist uit de folder, de dingen die in de schoenendozen zitten niet altijd geschikt zijn voor verzending. Aan ons de taak om er een goed gevulde doos van te maken.

Wat heel belangrijk is om te weten, dat we de schoenendoos controleren met RESPECT voor de gever en met evenveel RESPECT voor de ontvanger. Dit betekent dat:

  • Alle geschikte artikelen gewoon weer teruggaan in de schoenendoos.
  • Alle ongeschikte artikelen verwijderd worden. Dat zijn de artikelen die in de actiefolder aangegeven worden als ongeschikt. Die artikelen zijn niet geschikt voor verzending, daar maken we de kinderen niet blij mee. 

Te grote schoenendozen vervangen worden voor een normale maat. Dit doen we om:

  • grote verschillen te voorkomen, zodat iedere kind een gelijkwaardig cadeau krijgt.
  • en te zorgen dat er zoveel mogelijk schoenendozen in de exportdozen passen. Want hoe meer dozen hoe meer blije kinderen natuurlijk! Per zeecontainer scheelt dit al gauw 700 kinderen die we anders niet blij kunnen maken met een prachtig cadeau.
  • Al het verpakkingsmateriaal wordt verwijderd. De doellanden hebben meestal geen vuilverwerking waardoor alles in de natuur terechtkomt. Veel artikelen zitten in plastic. Sinds vorig jaar doen we geen ballonnen meer in de schoenendozen, deze zijn niet goed voor de natuur.

Als er nog ruimte over is, dan vullen we de schoenendoos aan met spullen totdat de doos vol zit. Het is zonde om lucht te versturen en nog belangrijker: "we gunnen ieder kind een volle schoenendoos met mooie spullen". 

Na de controle worden de schoenendozen in exportdozen gepakt. De exportdozen zijn op maat gemaakt zodat er zoveel mogelijk exportdozen in een zeecontainer passen. Als alle schoenendozen verzendklaar zijn worden ze in zeecontainers en/of vrachtwagens geladen en gaan ze per schip of vrachtwagen naar het doelland van dat jaar.

De periode waarin we de schoenendozen controleren noemen we de verwerkingsperiode . Deze vindt ieder jaar plaats in de maand januari.

wat doen wij voor Duurzaamheid?

  • De ongeschikte spullen uit de schoenendozen krijgen allemaal een andere bestemming. Weggooien doen we alleen bij kapotte spullen.
  • Ook worden er materialen  onderling uitgewisseld tussen de verschillende Verwerkingscentra. Ieder Verwerkingscentrum controleert schoenendozen voor verschillende bestemmingen waarvoor andere spullen gewenst zijn.
  • Verder verkopen we de ongeschikte spullen om van de opbrengst weer geschikt bijvulmateriaal te kopen en we geven spullen aan GAiN en andere hulporganisaties. Dat komt dus helemaal goed!
  • We voeren al het afval gescheiden af en voorkomen dat het in de natuur van het land van bestemming terecht komt.
  • •Van restanten katoen en/of oude dekbedden worden pennenzakje en/of tassen gemaakt. Ook worden er van oude restjes wol/katoen volop knikkerzakjes gehaakt/gebreid.
  • We verzamelen heel veel gebruikte spullen die een tweede leven krijgen in het land van bestemming. Spullen als: kleding, tennisballen en speelgoed. Spullen die anders ongebruikt in een kast zouden liggen of weggegooid worden.
  • Je mag spullen in de doos doen waar jezelf niet meer mee speelt, maar wat nog wel goed genoeg is voor een 2e leven. Denk hierbij aan  knikkers, knuffel, poppen/barbies, autootjes of puzzels. Maar ook een T-shirt die jezelf niet meer past of een pet/ tas die je niet meer gebruikt. Dat zijn duurzame spullen waar de kinderen nog lang plezier van kunnen hebben.

Waarom een container vervoeren als je de spullen ook ter plekke kunt kopen? Heel veel artikelen zijn niet te koop in de doellanden. Als het wel te koop is dan is het vaak onbetaalbaar. De schriften zijn daar duurder dan in Nederland en de kwaliteit laat ook te wensen over.

fotoalbum verwerkingsperiode 2020

Verwerkingscentrum Betuwe is onderdeel van de landelijke Schoenendoosactie van GAiN.